Test af køkkenmaskiner

Med en køkkenmaskine ved hånden slipper du får klistrede fingre og bordplader, og får et sæt ekstra stærke hænder med i køkkenet. Den kan nemlig ælte dej som ingen anden og det resulterer blandt andet i et bedre brød og blødere boller. Så bager du meget og sætter du pris ved hjemmebagt brød og kager, er en køkkenmaskine et must. Skal der piskes fløde til flødeboller, lagkage eller marengs er den hurtig og ferm, og klarer opgaven til ug. Du slipper for ømme overarme og trætte håndled og den fortsætter utrætteligt til den rette konsistent er opnået.

Udover desserter, er en køkkenmaskiner også dygtige til at mikse fars og hummus og klare det hakkede oksekød uden besvær, så aftenmåltidet bliver serveret rettidigt.

Det er svært at få armene ned, når man først er blevet udstyret med denne køkkenmedhjælper. Men for at sikre dig, at medhjælperen ikke lægger sig syg eller svigter, har dygtige fagfolk fra Forbrugerrådet Tænk lavet en køkkenmaskine-test, der garanterer en god køkkenoplevelse.

Køkkenmaskine test

Funktionsforskelle er det man måler køkkenmaskiner på. Det er her de differentiere sig fra hinanden. Derfor er køkkenmaskinerne blevet testet på hvordan de ælter, pisker og rører, og på støjniveauet og holdbarheden.

Det har Forbrugerrådet Tænk stået for. De har testet 12 populære køkkenmaskiner på markedet på parametre som:

Tilberedning

Tilberedning dækker over, hvor godt køkkenmaskinerne arbejder, når de ælter, mikser og pisker. For at se, hvilke maskiner der ælter bedst, har de æltet brød og kagedej, og ensartetheden og hæveevnen er vurderet. Det er blandt andet også bedømt, hvor gode maskinerne er til at piske luft i æggehvider.

Daglige anvendelse

Brugervenligheden er et udtryk for, hvor nemme maskinerne er at samle og montere samt at bruge og rengøre i dagligdagen.

Design og håndværk

Kvalitetsindtryk er den overordnede bedømmelse af de anvendte materialer og håndværksmæssig bearbejdning af selve maskine og tilbehøret der følger med.

Støjniveau

Hvor høj er decibel-niveauet og hvor generende er støjen? Er der tale om deciderede støjgener eller forventelig maskine-støj.

Energiforbrug

Energiforbruget måles i hvad køkkenmaskinen bruger af strøm, når den står på standbymode.

Holbarhed

Holdbarheden er testet ved at ælte brøddej 90 gange a 11 minutter samt mikse 120 gange a 5 minutter.

Samlet bedømmelse

Blev vægtet efter følgende opdeling:

Tilberedning 60 %,

Brugervenlighed 25 %,

Kvalitetsindtryk 5 %,

Støj 5 %,

Energiforbrug 5 %.

Testen blev gennemført i samarbejde med øvrige europæiske forbrugerblade i International Consumer’s Research & Testing, ICRT og detaljerne kan afsløres her.

Vi kan dog afsløre, hvilke top 12 maskiner, der var lagt fokus på i denne test.